Linderods folkdanslag

Dans, Folkdans

Namur 2016

Årets Europead den 53 i ordningen tog plats i Namur i Belgien.

Vi var 6 st. från Linderöds Folkdanslag som åkte tillsammans med SGV i Malmö. Med i bussen fanns deltagare från tio Skånska danslag. På vägen följde vi en gammal tradition att äta smörrebröd, förr gjorde man det på båten över Öresund, nu i bussen.

 Väl framme i Namur möttes vi av en stad smyckad med flaggor som annonserade eventet. Programmet på Europeaden är i stort samma år från år med lite lokala inslag. Genom Europeaden har man möjlighet att se nya platser bortom turiststråken och också möta nya och gamla vänner.

Vi var 24 stycken som bodde på vandrarhem i utkanten av Namur, det innebar mycket promenader in till stan men också fantastiska kvällar tillsammans med sång, musik och dans.

Förra året i Helsingborg fyllde de Skånska dansarna arenans golv vid invigningen, på årets invigning var vi 20 par från Skåne/Sverige som dansade Hambo från Duvmossen och början av Solsäterspolskan.  

Varje lag får också 3 uppvisningstillfällen i och kring stan. Vi hade under våren tränat in ett program tillsammans med SGV som vi dansade på 3 fina platser. Många av danserna byggde på Hambo som är som alla vet en typisk svensk dans.

Det är svårt att i skrift förmedla känslan av att delta i ett så här stort arrangemang men mötena med andra dansare, samhörigheten i den grupp man reser med och allt som händer runt om på stan är en fantastisk upplevelse.

Nästa år, 26 – 30 juli, är det Finland och Åbos tur att arrangera, då hoppas vi bli många från Linderöds folkdanslag så att vi kan anmäla oss som egen grupp. Du som är intresserad gå in på www.europead2017.fi för mer information.

Linderöds Folkdanslag

Lene & Kjell                     Anita & Gunnar               Siv & Kjell

Hela gruppen samlad efter sista uppvisningen

De Skånska/Svenska dansarnas uppvisning på invigningen


Vi gör oss fina inför första uppvisningen

 

 Finland bjuder in till Europead 2017 i Turku/Åbo

 

 

Hambo från Duvmossen, en av danserna i vårt program

 

 

Aachen 2016

Folkdans för kungen och drottningen!

I våras kom erbjudandet till Linderöds Folkdanslag att följa med till Aachen och medverka vid invigningen av den stora hästtävlingen CHIO 2016. Vi var fyra dansare och lika många musiker som hade möjlighet att följa med och vilken resa vi fick! Från Linderöds spel- och folkdanslag reste Mathilda och Robert Rosberg, Dan Olsson, Gunnar Pehrsson, Linnea Edman Pehrsson, Linnea Hedström samt Margareta och Wille Nilsson. Under ledning av Thomas Pilkrona var vi 40 dansare och åtta musiker från Skåne och Västerås som styrde kosan mot Tyskland.

Vårt uppdrag växte från att enbart medverka vid invigningen till att också dansa för svenska kungaparet när de träffade borgmästaren i Aachen. Det var drottning Silvia, otroligt populär i Tyskland, som var officiellt inbjuden till arrangemanget, men även kung Carl Gustav hade valt att följa med. På måndagen den 11 juli togs kungaparet emot av borgmästaren och invånarna i Aachen och vi fick vara en del av hyllningarna. Tillsammans med beridna högvakten från Stockholm, Malmö Brandkårs Musikkår, vikingar till häst och två kurbitsmålade fjordhästar paraderade vi genom staden och framförde sedan ett musik- och dansprogram inspirerat av svensk midsommar. Publiken var entusiastisk och det viftades med fler svenska flaggor än jag sett på nationaldagsfirandet i Sverige. Drottningen log vackert och vinkade mot oss.

CHIO 2016 är ett otroligt stort arrangemang med väldiga markområden för uppställning av hästtransporter, portabla stall och övrig parkering. Själva tävlingsområdet består av flera arenor och dessutom marknadstält för alla tänkbara varor som är relaterade till hästsport. Eftersom Sverige i år är partnerland så fanns det också goda möjligheter att göra reklam för vårt land. Till exempel delades det ut knäckebröd och turistbroschyrer på tyska.

Den stora invigningsfesten skedde på kvällen den 12 juli inför fullsatta läktare, ca 41 000 personer, och med direktsändning i tysk TV. Det var första gången som ett partnerland fått ansvara för hela invigningsprogrammet och konstnärliga ledare för arrangemanget var Owe Sandström och Lars ”Lalla” Nilsson som tidigare gjort sig kända för arrangemang på Globen och Friends Arena. Temat var förstås ”Sverige” och gav smakprov på svensk historia och nutid. Beridna högvakten och hovstallet inledde showen med att köra in drottningen och kungen på arenan. De hälsades med stående ovationer. Drottning Silvia höll invigningstal och så var showen igång. Det var vikingar till häst, Astrid Lindgrens figurer med hundratals små Pippi Långstrumpor som skuttade runt, Lilla Ida hissades upp i en flaggstång, levande dalahästar med vacker målning, ABBA kom inridande, Wångens travkadrilj dansade med sina travhästar, svenska och tyska riddare kämpade mot varandra, barn i Childhoodtröjor och med ballonger i händerna dansade runt en vackert klädd majstång, en stor flock lösspringande Gotlandsruss och mitt i allt detta kom vi med svensk folkmusik och dans. Hela gräsmattan fylldes av aktiviteter och publiken jublade. Som avslutning sjöng Måns Zelmerlöw och eldslågor flammade. Det var en fantastisk upplevelse att få vara med om och enligt de som varit där förut var detta den bästa invigningsföreställningen någonsin. Vi som var med på CHIO 2016 vill gärna tro på det omdömet.

Margareta Nilsson

Linderöds Folkdanslag