Ett 80-tal utställare har samlats tillsammans med över tusen samlarentusiaster i Linderöds sporthall och bygdegård. Det är dags för den årliga antik- och samlarmarknaden.
– Vi har nog hållit på i mer än 25 år. Senast i dag satte jag in ett extra bord men det har varit fullbokat länge, sedan oktober, säger Henrik Persson från folkdanslaget och som dagen till ära är klädd likt en snedseglare från flottan.
Dagen arrangeras av Linderöds folkdanslag och idrottsförening som startade marknaden för att finansiera en ny sporthall till byn. Nu står hallen under kommunens regi men marknaden lever kvar.
– Det sämsta besökarantalet vi har haft är 900 personer och då var det snöstorm. Annars brukar vi ligga på mellan 1 100 och 1 200 besökare.
På ett av borden i sporthallen står ett par oanvända Malmökängor, skon som en av MFF:s spelare sydde upp efter en resa till Sydamerika efter andra världskriget.
– Innan dess spelade MFF med mycket högre skor. Sedan fick de den här modellen och började vinna alla matcher, säger Lars Frännhag från Lund.
Det är tredje gången han är med på marknaden. Prylarna på bordet framför honom kommer från garaget: en stor låda med Lego från början av 60-talet och ett par stigbyglar från 1914, bara för att nämna lite av det som ryms.
– Jag har samlat väldigt många fynd men nu är jag färdig.
I hörnet av sporthallen serveras det kaffe och vid ett av borden sitter två män och inspekterar koncentrerat något litet med ficklampa och förstoringsglas.
Vad tittar ni på?
– Bättre tider, svarar Sven Persson och visar upp en liten pin med texten BP. Det var sådant man hade när man började med motorer, fortsätter han.
På bordet står också ett gäng gjutna figurer från den franska serien Joe Bar.
– Det var en väldigt populär serie på 80-talet. Det roliga är att motorcyklarna är gjutna efter riktiga modeller. Vi är överlag ganska ofta ute på mässor i Skåne och det är bil- och motornostalgin som lockar, säger Fredrik Persson och rabblar vilka modeller som utgör dagens fynd.
Schweiziska folkdansare på resa
TEXT CATHARINA SIGALA
Eva Mumenthaler hjälper maken Christian att stämma kontrabasen. Familjens båda döttrar är också med i föreningen, en dansar och den andra spelar klarinett.
FOTO: LISA BRUNZELL
Generationer samlas runt traditioner. Ett svenskt och ett schweiziskt folkdanslag träffas var tredje år för att dansa. Men i första hand handlar det om en lång vänskap och en gemenskap över generationsgränserna.
Linderöd har fyllts av schweiziska turister. Det är folkdanslaget Trachtengruppe Waldenburgertal från Schweiz som besöker Linderöds folkdanslag. Men besöket handlar om mer än språkövningar. Danslagen har varit vänner i över 35 år och besökt varandra flera gånger.
– Det är gemenskapen. Vi upplever vardagen tillsammans, vi handlar och äter frukost tillsammans, säger Margareta Nilsson, det svenska danslagets sekreterare och en av de som planerat gästernas besök.
Dansvännerna har precis kommit tillbaka till församlingshemmet efter en tipspromenad genom byn. Frågor om de båda länderna hängde mellan Linderödsbornas hus.
· Christian Mumenthaler har varit med det schweiziska danslaget i 22 år och leder danslagets orkester. I år valde han och Ralf Ambühl, som leder kören, att cykla till Linderöd.
– Vi brukar åka buss men vi diskuterade det och bestämde att vi att vi kommer på cykel i år, säger Christian Mumenthaler.
När de kom fram till Linderöd, efter 57,5 timmar på cyklarna, fick de stora lagerbladskransar runt halsen.
– Jag har vänner här sedan 25 år tillbaka och har till och med en egen nyckel till huset där vi bor här. Det här är ett bra sätt att resa på, säger Christian Mumenthaler.
Precis om i Sverige har folkdansare i Schweiz svårt att locka till sig fler unga. Men i de båda danslagen ryms tre generationer. Barn och barnbarn dansar tillsammans med sina mor- och farföräldrar.
– Nyckeln är att vara lite mer flexibel och inte bara dansa konservativa danser och spela traditionell musik. Så just nu ser det rätt bra ut inför framtiden, säger Ralf Ambühl som med sina tio år i föreningen är ganska "ung och ny".
Lena Oberli är 18 år och yngst bland de schweiziska dansarna.
– Det är häftigt att vara en del av en gammal tradition och att hålla den levande, säger hon.
Så plötsligt ska alla byta om och dräkter i olika färger, hattar och förkläder packas upp ur väskor. Den schweiziska kören tar plats på gräsmattan och värmer upp både rösten och vrister. Snart ska de uppträda i Linderöds kyrka och lagen ska dansa tillsammans på kyrkbacken.